KPMG integreert duurzame mobiliteit in cafetariaplan

KPMG

Het internationale netwerk van audit- en adviesverlening KPMG zet sinds 2017 volop in op duurzame mobiliteit. Daarvoor rekent het bedrijf op de mobiliteitsapp van Olympus Mobility. Naast oplossingen voor losse werkverplaatsingen en een mobiliteitsbudget, biedt het digitale platform immers ook een derde optie aan werkgevers: integratie in een cafetariaplan. “En dat is net waar KPMG naar op zoek was”, verduidelijkt Peter Van de Velde, Mobility/HR Process Manager bij KPMG België. “Zo zijn de medewerkers zelf aan zet.”

De Belgische afdeling van KPMG – dat samen met EY, PwC en Deloitte de zogeheten ‘Big Four’ vormt – hield zich ook al vóór 2017 bezig met duurzame mobiliteit. “Zo startten we onder meer met een eigen onderzoek naar Mobility as a Service en spraken we tijdens verschillende events met zowel collega-ondernemers als leveranciers over dit prangende onderwerp”, zegt Peter Van de Velde. “Uiteindelijk brachten we alle informatie twee jaar geleden – toen ons hoofdkantoor verhuisde naar Brussels Airport – samen in een sterk mobiliteitsplan, dat deel uitmaakt van een breder cafetariaplan.”

Iedereen baas over eigen uitgaven

“Het principe van ons systeem voor flexibele verloning is simpel. In januari maken we een schatting van de eindejaarspremie van elke medewerker. Dat bedrag kan iedereen daarna vrij besteden aan opties binnen het cafetariaplan. Duurzame mobiliteitsopties, zoals leasingfietsen en de mobiliteitsapp van Olympus Mobility, zijn daarbij een populaire keuze. Vanuit KPMG promoten we dat ook: voor elke dag dat een medewerker zich verplaatst met alternatieve vervoersmiddelen, krijgt hij of zij een financiële incentive. Voor openbaar vervoer is dat bijvoorbeeld 5 euro per dag. Dat geld komt terug bovenop je lopende budget. Hoeveel je op het einde van de rit overhoudt, heb je dus volledig zelf in handen.”

Voordelige treinformules slaan aan

De cijfers bewijzen dat KPMG de juiste keuze maakte met Olympus Mobility: vandaag rekenen ruim 800 medewerkers op de mobiliteitsapp voor woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen. “Het is tegelijk een uitgebreid en een gebruiksvriendelijk platform”, zegt Peter Van de Velde. “Die combinatie was meteen een schot in de roos. Alle gebruikers zijn enthousiast en hebben nauwelijks vragen. Zeker de trein scoort goed bij de medewerkers. Ons hoofdkantoor in Brussels Airport is vlot bereikbaar met de NMBS en via de Railease-formule vermijden ze de diabolotoeslag. Voor ons is Railease dan weer 100% fiscaal aftrekbaar, zonder dat het als een voordeel in natura wordt beschouwd.”

Talent makkelijker aantrekken

“Mobiliteit in een cafetariaplan integreren was een budgetneutrale oefening, maar vandaag plukken we wel de vruchten van die beslissing. De loonadministratie is afgenomen dankzij onder meer Olympus Mobility en we hebben er een troef bij voor onze employer branding. Jobkandidaten zoeken immers keuzevrijheid bij hun verloning. Als je duurzame mobiliteit daarbij betrekt, versterk je je imago. De reden: veel jongeren zijn trouwe gebruikers van alternatieve vervoersmiddelen en zijn dan ook vragende partij om die gewoonte verder te zetten in een professionele context. Dat geeft je als werkgever een streepje voor.”