hoe besparen op de benzinekosten van je werknemers?

Benzinekosten zijn een zware post voor een werkgever die bedrijfswagens in het loonpakket opneemt. De werkgever betaalt ook een deel van de privéverplaatsingen terwijl de werknemer daarvoor een voordeel alle aard (VAA) betaalt. Kostenbesparende tip? Implementeer de Olympus Mobility-app en laat je werknemer zich duurzamer verplaatsen.

Hoe besparen op benzinekosten?

Op het gedeelte van de privéverplaatsingen kan je als werkgever moeilijk besparen. Zodra een werknemer VAA betaalt, mag hij onbeperkt rijden voor privédoeleinden. Je kan echter wel besparen op de benzinekosten die gelinkt zijn aan de dienst- en woon-werkverplaatsingen.

Hoe doe je dat? Door je werknemer een alternatief te bieden voor zijn bedrijfsverplaatsingen, zodat hij niet verplicht is om altijd de bedrijfswagen te nemen. Eén van die alternatieven is de Olympus Mobility-app waarmee je werknemer zich eenvoudig kan verplaatsen met alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar en deelvervoer. Zodra je de app implementeert in je bedrijf zal je merken dat je de benzinekosten inderdaad optimaliseert.

We tonen deze stelling even cijfermatig aan

Stel dat je werknemer een bedrijfswagen heeft, in Gent woont en eenmaal per week naar een klant in Antwerpen moet.

Enkele basisgegevens voor de wekelijkse trip naar Antwerpen

  • Vertrek: Bevrijdingslaan 288, 9000 Gent
  • Bestemming: Uitbreidingstraat 2, 2600 Antwerpen
  • Afstand: 62,2 kilometer – 124,4 kilometer heen en terug
  • Tijd met bedrijfswagen: 58 minuten – 116 minuten heen en terug
  • Tijd met duurzame mobiliteit: 81 minuten – 162 minuten heen en terug
    • Treinrit: 40 minuten – 80 minuten heen en terug
    • Productieve tijd op de trein: 35 minuten – 70 minuten heen en terug

De bedrijfswagen verbruikt gemiddeld 6,8 liter. Een heen- en terugrit kost dus €12,06 aan benzine, rekening houdend met een prijs van €1,426 per liter. De benzinekost is echter maar één aspect van de kost van een bedrijfswagen. Als we alle aspecten bekijken, komen we aan deze totaalkost:

Dezelfde oefening voor dezelfde verplaatsing met duurzame mobiliteit

Het verschil in nettokosten bedraagt bijna €10 voor één verplaatsing. Trekken we deze verplaatsing door naar eenmaal per week of viermaal per maand, dan is er een optimalisatie van €39,8.

Op jaarbasis komen we uit op een besparing van €477,6 voor één werknemer. Voor een bedrijf met 20 bedrijfswagens bedraagt de totale besparing op benzinekosten maar liefst €9.552, en dat elk jaar opnieuw.

Duurzaam vervoer kostenbesparend én productiever

Je merkt het, met duurzaam vervoer bespaar je veel op benzinekosten. Op het eerste gezicht zou je denken dat een werknemer die zich duurzaam verplaatst soms langer over zijn traject doet dan een werknemer met de bedrijfswagen. Tenminste als er geen files zijn – en wanneer zijn die er niet? Toch is het gebruik van duurzame mobiliteit uiteindelijk een pak productiever. We baseren ons hiervoor nogmaals op het voorbeeld van daarnet.

De werknemer die achter het stuur zit is 116 minuten lang onproductief. De werknemer daarentegen die de trein neemt kan 70 minuten productief zijn, net omdat hij zijn aandacht niet op de weg hoeft te houden. Via de alternatieve vervoersmiddelen zijn slechts 92 minuten onproductief. Ook hier is er een verschil van 24 minuten in het voordeel van de duurzame mobiliteit. De productiviteit van de werknemer die de Olympus-app gebruikt, en dus een beroep doet op de duurzame vervoersmiddelen, ligt dus hoger.

Met de smartphone worden wachtmomenten op het perron trouwens productieve momenten. Je werknemer zal nog nooit zo goed mee zijn geweest met zijn mails.

Conclusie? Bespaar op benzinekosten met de Olympus Mobility-app

Verplaatsen je werknemers zich regelmatig naar klanten of andere kantoren en zijn die bereikbaar met alternatieve vervoersmiddelen? Dan kan je een hoop geld besparen op de benzinekosten, gewoon door de Olympus Mobility-app te implementeren in je onderneming. Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten. Dankzij de Olympus-app geef je je werknemers de mogelijkheid zich te verplaatsen met alternatieve vervoersmiddelen.

Meer informatie nodig? Neem contact met ons op. We geven je graag alle mogelijke uitleg.

Ondertussen doen al heel veel bedrijven een beroep op onze diensten, zoals KPMG en SwecoWe helpen ook graag jouw bedrijf op weg naar een duurzame mobiliteit.

Lees onze andere blogartikels