impact van corona op carpoolen

Je vraagt je af wat de impact van corona op carpoolen is? We zetten het hieronder graag even voor jou op een rijtje, samen met een aantal getuigenissen over de voordelen van carpoolen.
Wist je trouwens dat de Olympus-app de mogelijkheid biedt om te carpoolen?

Ridesharing en carpoolen: wat en waarom?

Hoor je het woord carpoolen, dan denk je wellicht meteen aan Taxistop. In de jaren 70 werd deze innovatieve liftdienst opgestart, hét begin van 45 jaar positieve impact op mens en milieu. Heel toepasselijk dus, dat Taxistop sinds mei 2021 Mpact heet. Onder het motto ‘meer met minder’ gingen we aan de slag met het delen van voertuigen, ritten en woningen. Want iets wat efficiënter georganiseerd is, is ook duurzamer. Onze huidige carpooldienst, Carpool, past perfect in dit plaatje.

We zijn er 100% van overtuigd dat carpoolen, zelfs sporadisch, een positieve impact heeft op het milieu en het besparen van kosten, maar ook leidt tot meer verbondenheid tussen mensen. Carpoolen vormt een belangrijke schakel in de verschillende opties die je hebt binnen duurzame mobiliteit. Hoe beter de mobiliteit verbonden of geconnecteerd is, hoe meer iedereen voor zichzelf een verplaatsing op maat kan uitstippelen.

Voor bedrijven is dit niet anders

Met carpoolen heb je een puzzelstuk in handen voor een bedrijfsmobiliteit die minder belastend is en tegelijk voldoende opties biedt aan werknemers. De voordelen van carpoolen zijn legio. Ook je werknemers vinden het fijn eens gezellig met een collega mee te rijden en tegelijk kosten te besparen. Werken ze in ploegen, dan zorgt een babbel ervoor dat de bestuurder alert blijft. Carpool is trouwens bijzonder handig om plekken te bereiken die zonder auto simpelweg niet of niet veilig bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat er geen openbaar vervoer rijdt, of omdat de fietsinfrastructuur onvoldoende is.

Wat is de impact van corona op carpoolen?

We geven even de belangrijkste cijfers weer. De impact van corona op carpoolen is zoals verwacht groot, maar de cijfers tonen aan dat er een herstel aan de gang is.

 • Na de logische dip in april merken we dat we vandaag groeien naar 30% van het oorspronkelijk jaargemiddelde van het aantal nieuwe inschrijvingen van 2019. Carpool kent sowieso traditioneel een dip in de maand juni, maar we merken duidelijk dat er na corona toch nog steeds een grote groep carpoolers bestaat.
 • Ook het aantal voorgestelde, niet terugkerende ritten groeit aan naar 20% van het oorspronkelijk jaargemiddelde van 2019.
 • Ten slotte merken we dat het carpoolen in ondernemingen gemiddeld sneller herstelt naar 50% van het jaargemiddelde van 2019.

De solidariteit neemt opvallend toe binnen de ondernemingen en daarbuiten. De afspraakbevestigingen binnen ondernemingen stijgt van gemiddeld 68% naar 84%. Bij niet-bedrijfsgerelateerde profielen stijgt het gemiddelde van 16% naar 36% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit cijfer dienen we weliswaar met de nodige nuance te bekijken omdat het aantal afspraakaanvragen sterk verminderde. Maar toch kunnen we besluiten dat een afspraak in deze periode relatief gezien vaker succesvol leidde tot een afspraakbevestiging.

Conclusie? Impact van corona op carpoolen blijft beperkt

Corona heeft zoals verwacht een impact op carpoolen, maar we merken een herstel in zowel de interesse als in het gebruik van carpool. Dat herstel is relatief sterker binnen de bedrijfsomgeving. Bovendien neemt de solidariteit toe, omdat een aangevraagde afspraak een relatief hogere kans heeft om aanvaard te worden.

Carpool in de Olympus-app

We herhalen het graag, binnenkort lanceren we Carpool in de Olympus-app. Een ideale gelegenheid om als bedrijf je visie op duurzame mobiliteit extra kracht bij te zetten. Je geeft je werknemers makkelijk toegang tot openbaar en gedeeld vervoer én tot de carpooldienst. Je activeert gewoon even Carpool in de Olympus-app.

Hoe werkt het?

Je vraagt een rit aan of stelt een rit ter beschikking van andere carpoolers. Via de beschikbare ritten krijg je een overzicht van de carpoolers die jou kunnen oppikken. Na bevestiging ontvang je een bericht en ben je zeker van je transport. De betaling nadien regel je ook via de app. Je kan zelfs kiezen aan welk budget je de kost linkt: expense budget, cafetariabudget, mobiliteitsbudget of privébudget. Zeer eenvoudig en snel!

Maak een gratis demo account aan

Deze bedrijven hebben Carpool al geïmplementeerd in hun mobility policy:

 • Colruyt Groep
 • Pfizer
 • Audi
 • MLOZ
 • Evonik

Ritten aanvragen als passagier of aanbieden als chauffeur

Beschikbare ritten opzoeken op basis van jouw aanvraag

Een aangevraagde rit opvolgen bij jouw afspraken

Het groene icoon toont aan dat een rit aanvaard is

Nog even de voordelen van carpoolen op een rij

Financiële voordelen van carpoolen

Als werkgever kun je de werknemers die van Carpool gebruikmaken gemakkelijk een fiscaal voordeel toekennen. Je zet je bedrijf met carpoolen nog meer op weg naar een duurzamere bedrijfscultuur. Maar bovenal zie je het effect van carpoolen zonder dat je zelf iets aan je bestaande infrastructuur moet veranderen:

 • de parkeerdruk neemt af,
 • het binnen- en buitenrijden gaat vlotter,
 • en ook de file rond je bedrijf is meteen een stukje korter.

En niet te vergeten: je zult op de werkvloer misschien ook een verbeterde sfeer opmerken. Onderweg samen meebrullen met de radio doet wat met collega’s!

Voordelen van carpoolen uitgelegd door enkele gebruikers

Wesley: “De voordelen van Carpool? Er zijn er zoveel! Zo gebruik ik mijn eigen auto minder en heb ik veel minder kosten. Zowel voor mijn werk als in mijn vrije tijd carpool ik regelmatig. Het is altijd fijn om samen met iemand in de wagen te zitten. Je babbelt met elkaar en soms is het stil, maar daar genieten we ook van. Heb je de mogelijkheid om te carpoolen? Dan raad ik dat vast en zeker aan, want carpool heeft alleen maar voordelen!”

Christiaan: “Het is heel voordelig om te carpoolen. Met zijn vieren wisselen we elkaar af. Ik rijd maar één keer in de maand en dat voel ik goed in mijn portemonnee. Verder is het voordelig voor het milieu. We hebben elkaar via het werk gevonden en zijn beginnen afspreken op een bepaalde locatie om zo samen in één wagen naar het werk te rijden. En dat gaat zo vlot!”

“Ik carpool nu al 3 jaar, gebruik de app en vind dat heel gemakkelijk. Bovendien wordt de carpool automatisch verwerkt in mijn belastingen en heb ik minder papierwerk. Nog voordelen? Je zit niet alleen in de auto en hebt dus altijd een babbel. Als je al een aantal dagen met de vroege shift zit, zit je bijna slapend achter het stuur. Dat babbeltje houdt de slaap tegen. Ik vind carpoolen super en kan het iedereen aanraden.”

Ook Didier heeft zijn verhaal

Didier: “Voor ons is het interessant om te carpoolen want we doen elke dag hetzelfde traject en dan rijd je toch beter samen! We zijn ook altijd zeker dat we vlot thuis geraken. Het is al gebeurd dat een collega zich niet goed voelde, maar doordat we carpoolen kwam die toch gemakkelijk thuis. Je bent nooit alleen, bijvoorbeeld bij autopech. Je kan voor elkaar inspringen als je met meer bent, je hebt dus altijd een back-up. Het is ook nooit saai op de baan!”

Overtuigd van de voordelen van carpool?

Voor info aarzel niet om ons te contacteren via de website of via mail sales@olympus-mobility.com

One Mobility-tool to solve them all

Bedrijven worden in post-coronatijd nog meer dan vroeger geconfronteerd met de variatie in gebruik van mobiliteit door hun werknemers.

 • Elk personeelslid heeft zijn/haar eigen mobiliteitsmodi die individueel verschillend zijn.
 • Een cafetariaplan biedt traditioneel al heel wat keuzes.
 • Sommigen kiezen nu ook voor een mobiliteitsbudget, en ook dat is weer iets anders.

Olympus mobility komt tegemoet aan de wens van bedrijven om hun werknemers keuzevrijheid te gunnen. Tegelijk wil ze eenvoud bieden in de verwerking van het complexe mobiliteitsvraagstuk en bedrijven een verbeterd zicht geven op de werkelijke kosten van dit alles. Meerrittenkaart of abonnement? Met onze Mobility-tool zie je meteen het verschil in kostprijs.

Meer informatie nodig? Kunnen we je helpen? Aarzel niet om contact met ons te nemen.

Lees onze andere blogartikels