Zo bespaar je op benzinekosten van werknemers

Leestijd: 2 minuten
Laatst gewijzigd op 9 september 2022
Jonathan De Weirt
Jonathan De Weirt,
Mobility Advisor

Anno 2022 schieten brandstofprijzen de lucht in. Nu ook de benzinekost boven €2 per liter klimt, zoeken organisaties meer dan ooit naar een alternatief voor hun bedrijfswagens. Maar wat is de oplossing?

Gepubliceerd op 25 juni 2022

Duurzame mobiliteit

Wanneer je werknemers een voordeel alle aard (VAA) betalen, is het als organisatie moeilijk om de kosten van privéverplaatsingen te drukken. Om toch benzinekosten te besparen, kan je je werknemers natuurlijk vertellen hun rijstijl aan te passen en onnodige spullen te verwijderen uit hun wagen, maar old habits die hard. Met een bedrijfswagen blijf je een hoop geld verliezen.

Hoe je dan wel bezuinigt? Druk de kosten gelinkt aan woon-werk en dienstverplaatsingen. Dit doe je heel eenvoudig met alternatieve mobiliteit.

Cijfermatig voorbeeld

Let’s look at the numbers. Voor dit fictieve voorbeeld verplaatsen we ons van Gent naar Antwerpen. We vertrekken van Bevrijdingslaan 288 en komen aan bij Uitbreidingstraat 2 voor een meeting rond 9 uur ‘s ochtends.

Met de wagen

Allereerst leggen we dit traject af met een benzinewagen. We rijden 62,2 km en rekenen op een benzineprijs van €2,025 per liter. Met een verbruik van 6,8 per 100 km komt de brandstofkost op €17,13. Dat is echter maar één aspect van de totale kost. Daarbij komt ook nog eens de verbruikskost (kost van gereden kilometers met leasingwagen, €24,88) en de parkeerkost (€5).

Het resultaat? 1 heenrit kost €27,27.

Met de wagen

Met het openbaar vervoer

Datzelfde traject kan ook eenvoudig met het openbaar vervoer. Een treinticket van Gent naar Antwerpen kost (heen en terug) €16,60 met een Standaard Multi. We nemen ook tweemaal de bus, goed voor €3,40 met een tienrittenkaart. De laatste kilometers overbruggen we met een Blue-bike (€3,75).

Het resultaat? 1 heenrit kost €14,45.

Met openbaar vervoer

Verlies je in tijd?

Nee. Het is waar dat de autorit tussen Gent en Antwerpen zo’n 45 minuten duurt, maar dan nemen we de files buiten beschouwing. Wanneer we deze rit realistisch bekijken, neemt hij (minstens) 90 minuten in beslag.

Dat is gelijk aan de tijd met het openbaar vervoer. Maar in tegenstelling tot een autorit, besteed je deze tijd nuttig. Je hebt je handen vrij om mails te beantwoorden of om meetings voor te bereiden. Daarbovenop kom je aan zonder filestress.

Tijds- én kostenbesparing

Met het openbaar vervoer maak je dus optimaal gebruik van je tijd én bespaar je €12,82 per rit. Indien je dit traject viermaal per maand aflegt, bespaar je €51,28. Op jaarbasis bedraagt dit €615,36. Bij een bedrijf met 20 bedrijfswagens komt dit jaarlijks op een besparing van €12.307,20! Je organisatie kan dus een hoop geld winnen met de implementatie van alternatieve vervoersmiddelen.

Bovendien genieten werknemers ook van voordelige tarieven en een slim NMBS-algoritme in de Olympus-app. Je bespaart trouwens niet alleen op benzinekosten, ook je administratieve kosten dalen aanzienlijk. KPMG en Sweco deden het alvast voor.

Meer weten over duurzame bedrijfsmobiliteit? Contacteer ons.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.