Flexibele mobiliteit in je cafetariaplan? goed idee!
Werken bestaat nu uit een combinatie van telewerk, diverse kantoren en coworkingspaces. We zijn niet langer alle dagen onderweg naar dezelfde werkplek. Hierdoor denken meer en meer werknemers na over de manier waarop ze zich verplaatsen. Daarbij vragen ze zich af of een overstap op flexibele mobiliteit niet aangewezen is, eventueel als onderdeel van een cafetariaplan.
Flexibele mobiliteit in je cafetariaplan?
Dat de vraag naar flexibele mobiliteit dag na dag toeneemt, merken we bij Olympus Mobility maar al te goed. Werknemers willen inderdaad hun mobiliteit kunnen kiezen, zowel hun woon-werkverkeer als hun dienstverplaatsingen.
Nu bestaan er verschillende manieren om je werknemers flexibele mobiliteit aan te bieden. We denken aan het wettelijk mobiliteitsbudget, onkostenbudget, cafetariaplan ….
Maar waarom de zaken niet combineren? Olympus Mobility voorziet nu ook de mogelijkheid om flexibele mobiliteit in jouw cafetariaplan op te nemen. Je werknemer krijgt dan een budget die hij ter beschikking kan stellen van de alternatieve vervoersmiddelen in de Olympus-app. Dat zijn er trouwens veel, we denken aan trein, tram, bus, metro, deelfiets, deelwagen …
Even enkele termen verduidelijken.
1. Wat is een cafetariaplan?
Werknemers stellen zelf hun loonpakket samen aan de hand van een plan dat de werkgever heeft opgesteld. Concreet betekent dit dat werknemers de mogelijkheid krijgen om delen van hun klassiek loon (een percentage van het maandelijks brutoloon, een bonus, eindejaarspremie …) in te ruilen voor een ander voordeel dat meer aansluit op hun wensen en voorkeuren.
2. Waarom een cafetariaplan?
Waarom een cafetariaplan zo goed is? Omdat de invoering ervan een win-winsituatie oplevert voor werkgever en werknemer.
- Voordelen voor de werknemer:
- Keuzevrijheid: als werknemer vul je zelf je loonpakket in
- Financieel voordeel: extralegale voordelen betekenen vaak minder socialezekerheidsbijdragen en belastingen
- Voordelen voor de werkgever:
- Employer branding: een cafetariaplan geeft een boost aan de employer branding, zeker in kmo’s. Dat is zoals je weet een niet te onderschatten factor in the war for talent
- Onveranderde loonkost: een cafetariaplan betekent geen meerkost voor de werkgever en is kostenneutraal. Het budget in het cafetariaplan is immers een omzetting van het klassieke loon dat de werkgever hoe dan ook in cash dient uit te keren.
Concrete case van flexibele mobiliteit in een cafetariaplan
We illustreren het bovenstaande even met een concrete case van onze partner-klant KPMG.
Elke werknemer van KPMG kan voor zijn woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen een budget kiezen om te besteden aan de mobiliteitsopties in de Olympus Mobility-app. Om zijn medewerkers te doen kiezen voor alternatieve en flexibele mobiliteit, koppelt KPMG daar een incentive aan vast.
Wat houdt die incentive in? Per dag dat een medewerker gebruikmaakt van de Olympus-app verdient hij of zij 10 euro. Dat bedrag wordt opgeteld bij zijn of haar 13de maand en op het eind van het jaar uitbetaald. Je leest er alles over in ons interview met de Mobility Manager van KPMG, Peter Van de Velde.
Integratie met FIP-tool van SD Worx
Olympus Mobility beseft dat de vraag naar flexibele mobiliteit zal blijven groeien. Daarom zetten we in op een nog betere dienstverlening voor onze prospecten en klanten.
Samen met een van onze partners, SD Worx, hebben we de voorbije maanden inspanningen geleverd voor een integratie met het Flex Income Plan (FIP), het cafetariaplan van SD Worx. Indien een medewerker in de FIP-tool kiest voor Olympus Mobility, dan verloopt alles automatisch:
- de werknemer ontvangt de nodige informatie,
- de account wordt aangemaakt in het beheerportaal van Olympus Mobility,
- en de workload voor de werkgever is minimaal.
Op die manier zetten we in op digitalisering, automatisering en duurzaamheid.
Wil je Olympus Mobility graag integreren in je cafetariaplan?
En je werknemers de kans bieden op een flexibele mobiliteit?
Aarzel niet om ons te contacteren.