
Mobiliteitsevoluties in België: Dit was Mobility Talks
Nu meer Belgen vertrouwen op de fiets om zich te verplaatsen naar het werk, het wettelijk mobiliteitsbudget in opmars is en ook de trein 30% meer reizigers wil tegen 2032 is de modal shift écht in gang gezet.
Tijdens Mobility Talks vestigde Olympus Mobility de aandacht op de evoluties in mobiliteit en hoe je als bedrijf medewerkers beter kunnen ondersteunen in hun keuzes. Hier lees je het overzicht.
Het verhaal van Virginie
“Dit is Virginie, je typische high potential.” Zo begon Koen Van De Putte, CEO van Olympus Mobility, zijn pleidooi op Mobility Talks. “Virginie heeft een ManaMa, krijgt een mooi loon en gaat als perfectionist door het leven. Daarnaast heeft ze natuurlijk ook een bedrijfswagen.” Maar na 6 maanden is Virginie overwerkt, met ernstige hoofdpijn tot gevolg. “Om Virginie te helpen, schrijft de Chief Happiness Officer haar in voor een opleiding mindfulness. In Antwerpen. Om 8 uur 30. Ons Virginie, die zelf van Deinze is, neemt die dag zuchtend haar plaats in de file. Bovendien zit ze niet eens graag in de auto.”
De oplossing? Virginie zelf de keuze geven hoe ze zich verplaatst. Of ze al dan niet in die wagen wil stappen. Terwijl haar HR-dienst bespaart op administratie, natuurlijk. Of zoals Koen het beschrijft: Digitaliseren, zonder het werk naar je medewerker te verschuiven. Want minder stress levert productievere en gezondere medewerkers op.
Op dat idee haakte Sales & Marketing Manager Bert Van Molle in. De Virginies van deze tijd kunnen binnenkort rekenen op Mobility Matcher in de Olympus-app. Ze checken binnenkort hoe bereikbaar hun bestemming is met openbaar en gedeeld vervoer. De geïntegreerde duurzame routeplanner maakt meteen duidelijk welke vervoersopties ze best gebruiken doorheen hun traject. De bijhorende tickets of reservaties kopen en regelen ze, zoals gewoonlijk, meteen in de app.
Daarom besluit Virginie niet langer met de wagen naar haar opleiding te rijden. Ze stapt rustig de trein op, checkt ondertussen haar mails en luistert misschien zelfs ontspannen naar een podcast. Die keuzevrijheid en flexibiliteit is waar Olympus Mobility dag in, dag uit verder aan werkt.


NMBS investeert in de toekomst
Next up: Koen Kerckaert, Directeur Personenvervoer bij NMBS. Hij legde uit hoe onze spoorwegen 30% meer reizigers willen aantrekken tegen 2032. De kernwoorden van NMBS haar plan? Efficiëntie, productiviteit en een vraaggestuurd aanbod.
Om dat vervoersplan te realiseren, lichtte Koen in detail toe welke kwalitatieve investeringen onze spoorwegen maken. Hij deed een oproep aan de Federale Overheid en Infrabel om te investeren in de sporen, zodat ook NMBS haar plannen verder kan realiseren.
Hij sloot af met enkele hoopgevende cijfers. In 2024 namen de spontane treinritten, ongerelateerd aan woon-werkverkeer, sterk toe. Ze vervoerden in totaal zo’n 245 miljoen reizigers. Ondanks het structureel thuiswerk, evenaren ze bijna het aantal passagiers vóór de coronapandemie. In 2019 stapten namelijk zo’n 253 miljoen reizigers op de trein. Bovendien combineren steeds meer mensen hun treinticket met een fietsticket. Ook Flex Abonnementen werden drie keer vaker verkocht.

Belgen verplaatsen zich steeds flexibeler
“Waar wacht je op?” Het waren de memorabele woorden van Kathelijne Verboomen, Directeur Kenniscentrum & Legal Services bij Acerta, over de implementatie van het wettelijk mobiliteitsbudget. Wil je meer flexibiliteit aanbieden aan je medewerkers, dan start je beter vandaag al met het mobiliteitsbudget. De nieuwe wetgeving afwachten is niet nodig. Belgen verplaatsen zich steeds vaker met verschillende alternatieven, dus je beleid evolueert best mee.
De evoluties in ons woon-werkverkeer lichtte Kathelijne toe aan de hand van Acerta’s jaarlijkse Mobiliteitsbarometer:
- Hoewel 78% van ons woon-werkverkeer gebeurt met de wagen, wordt er steeds vaker naar het werk gefietst. Het gaat om een stijging van 35% tegenover 2019.
- Wanneer het openbaar vervoer makkelijk te bereiken is, laten mensen rapper de wagen aan de kant staan. 8% van de mensen legt hun traject (deels) af met trein, tram, bus of metro.
- Zo’n 24% van de Belgen combineert de wagen met de fiets om hun traject te overbruggen.
Die cijfers sloten naadloos aan bij het initiële idee van het mobiliteitsbudget: Hoe houden we mensen weg van de wagen? Kathelijne, die zelf aan de basis lag van het wettelijk kader, vertelde dat het mobiliteitsbudget zowel een fiscaal aantrekkelijk alternatief moest zijn in het loonpakket als interessant voor starters.
Met succes. Hoewel het totale aandeel aan medewerkers met een mobiliteitsbudget eerder laag was in 2024 (3,42%), kozen 54% meer medewerkers om hun bedrijfswagen ervoor in te ruilen. Vooral de young professionals zijn fan, maar ook steeds meer mensen tussen de 40 en 50 jaar raken overtuigd.
Kathelijne eindigde haar presentatie met de oproep: “Kan het meer?”. Meer mensen, meer budget, meer opties. Ze riep op om verder te denken dan wat er vandaag wordt aangehaald in het regeerakkoord. Tijdens Mobility Talks was het nog koffiedik kijken op de nieuwe wetgeving rond het mobiliteitsbudget.

De pitch van een professional
Als afsluiter toonde Jorim Rademaker (CEO manual.to) hoe een gerenomeerde pitch er uitziet. De drie kernonderdelen van een krachtige pitch zijn:
- Zoek de juiste woorden
- Maak het memorabel
- Benoem de zaken die je publiek waardevol vindt.
Om die drie zaken op te bouwen, gebruikt hij ‘een pitchback’. Om die pitchback te creëren, vraag je na elke pitch of meeting: “Hoe zou jij dit uitleggen aan je collega’s?” Het antwoord vertelt je waar je doelpubliek belang aan hecht en wat hen is bijgebleven over je product of dienst. In hun eigen woorden vertellen ze waar ze waarde aan hechten.
Zo weet je ook of ze je verhaal begrepen hebben. Je kan hen op dat moment nog steeds corrigeren of hun idee bijschaven. Want de woorden die ze bij jou gebruiken, zullen ze ook gebruiken om je product of dienst uit te leggen aan hun netwerk. Je wil dus zeker zijn dat ze het juiste idee uitleggen.
Voor een sterke pitch, gaf Jorim nog deze tips mee:
- Laat je klanten praten.
- Maak je pitch visueel en eenvoudig.
- Gebruik de kracht van 3.
- Begin met de essentie en bouw je boodschap op, een beetje zoals een broccoli is opgebouwd.
- Let op je lichaamstaal. Bewegen mag, maar niet te veel.
- Gebruik je stem. Ga eens in de hoogte of laagte.
- Interageer met je publiek.
- Gebruik contrast en pauzes om een spanningsveld te creëren.
- Bewaar een outside-in perspectief. Als ondernemer ben je rap een vakidioot.
- Herhaal, herhaal, herhaal.
- Gebruik duidelijke acties.

Over Mobility Talks
Mobility Talks is het jaarlijks event van Olympus Mobility. In 2025 gaven sprekers van NMBS, Acerta en Manual.to unieke inzichten over verschillende onderwerpen. HR en Fleet Managers komen er in contact met bijzondere sprekers en mobiliteitsexperts. Tijdens uitzonderlijke presentaties en unieke netwerkmomenten schaaft elke aanwezige hun kennis over mobiliteit verder bij.