
Waarom dit hét moment is om het mobiliteitsbudget te implementeren
Het nieuw regeerakkoord stelt een hervorming van het mobiliteitsbudget voor. Het fiscaal voordelig kader komt er voor iedereen en wordt verplicht voor elk bedrijf met bedrijfswagens.
Daarom zet je de voorbereiding en implementatie best wat hoger op je agenda. Zeker wanneer je meer flexibele mobiliteitsopties wil aanbieden aan je medewerkers.
1. Mobiliteitsbudget voor iedereen
Begin 2025 verscheen het in alle kranten. ‘Het mobiliteisbudget komt er voor iedereen’. HR en Fleet Managers hoorden het meteen donderen in Keulen. De woordenschat van medewerkers werd aangevuld met termen zoals ‘pijler 2’ en ‘TCO’. Op het eerste zicht leek het een complex beestje. Maar dat is juist wat het nieuwe regeerakkoord wil tegengaan.
De bedoeling van ‘het mobiliteitsbudget voor iedereen’ is een administratieve vereenvoudiging. Logisch, want ook in de voorgaande jaren werd de wetgeving rond het wettelijk mobiliteitsbudget versoepeld. Denk maar aan de twee TCO formules om de berekening te verhelderen voor werkgevers. Of dat medewerkers die tot 10 kilometer van hun werkplek wonen ook hun budget mogen gebruiken voor huisvesting, in de plaats van maximaal 5 kilometer.
Ook in het vorige regeerakkoord stonden er trouwens al plannen om te onderzoeken hoe meer Belgen konden genieten van de voordelen van het mobiliteitsbudget. Die verbreding linkt het nieuwe regeerakkoord in 2025 aan het vereenvoudigen van het beheer van mobiliteitsvergoedingen. Het idee ligt dus op tafel om één budget te voorzien voor alle (woon-werk)verplaatsingen. En dat wordt het wettelijk mobiliteitsbudget.
Mobiliteitsgids: Het wettelijk mobiliteitsbudget in 2025
2. Bedrijfswagen? Verplichte invoering van mobiliteitsbudget
Volgens het nieuwe regeerakkoord zal elk bedrijf met een bedrijfswagen ook het wettelijk mobiliteitsbudget moeten aanbieden. Dat betekent waarschijnlijk …
- Dat je niet langer 3 jaar moet wachten na het in gebruik nemen van je eerste bedrijfswagen voordat je het mag implementeren, zoals nu wel het geval is.
- Dat medewerkers, die promoveren naar een functie met een bedrijfswagen of wisselen van bedrijfswagen, ook altijd het recht krijgen om te kiezen voor het mobiliteitsbudget. Hetzelfde geldt voor nieuwe aanwervingen voor een functie met een bedrijfswagen.
Hun mobiliteitsbudget en de bijhorende opties stel je als werkgever natuurlijk nog steeds zelf samen. Pijler 1, een milieuvriendelijke wagen, is bijvoorbeeld geen verplichting. Je kiest zelf welke opties je aanbiedt in pijler 2 en in pijler 3 wordt het restbedrag altijd jaarlijks uitbetaald.
Maar is jouw bedrijf klaar om die keuze van je medewerker te ondersteunen? Is je mobiliteitsbeleid aangepast? En hoe ga je die eenvoudig budgetten opvolgen? Het zijn vragen waar heel wat bedrijven momenteel op vastlopen. Dus kloppen ze aan bij een expert.
Resultaat: Bijna 60.000 bedrijven in de wachtrij
Er zijn in België ongeveer 60.000 bedrijven met bedrijfswagens. 60.000 bedrijven die elk een mobiliteitsbeleid wensen op maat van hun locatie, medewerkers, filosofie …
Om dat op punt te stellen met de juiste consultant, reken je best op een doorloop tijd van 10 werkdagen gedurende één tot twee maanden. Dat vertelt Thierry Devresse, expert mobiliteitsbudget en CEO van My Mobility Budget Butler, tijdens Olympus Mobility’s webinar over het regeerakkoord. Bovendien ambieert de Federale Overheid om hun plan reeds in 2025 te introduceren.
Je laat die voorbereiding dus best niet te lang liggen. Wil je flexibiliteit aanbieden, dan kan je gewoon vandaag al beginnen. Met het mobiliteitsbudget bouw je je aanbod uit en zet je jezelf als aantrekkelijke werkgever in de markt. Zo creëer je een beter retentie- en aanwervingsbeleid. Bij EY bijvoorbeeld kiest 20% van de nieuwe talenten voor pijler 2. Bovendien behoor je tot één van de pioniers, voel je de positieve impact op je vloot en werk je actief aan je Sustainable Development Goals.
Besluit je toch te wachten op de nieuwe wetgeving, weet dan dat bijna 60.000 andere bedrijven ook contact zullen opnemen met experts. Op dat moment zullen de agenda’s van die consultants en deskundigen snel vol zitten. De ondersteuning van hun eigen klanten zal prioriteit krijgen. Daarom raden we aan om zo snel mogelijk te starten met de eerste stappen.
Je tijdig voorbereiden?
Mobiliteitsexperts Jonathan en Bert helpen je graag verder.
Dankzij tools zoals Olympus Mobility verlaagt de administratieve last voor het beheer van het mobiliteitsbudget. ‘t Is maar 1/3 van de beheerskost van een bedrijfswagen.
Thierry Devresse, CEO My Mobility Budget Butler