Zo los je de lange wachttijden voor bedrijfswagens op!

Nieuwe auto’s laten op zich wachten en ook de wachttijden voor bedrijfswagens worden steeds langer. Dat voel je wellicht in jouw wagenpark. Levertermijnen bereiken nieuwe hoogtes en bedrijfswagens zou je bijna kunnen omschrijven als een schaars goed. Hoe ga je hier als fleetmanager mee om?

Gepubliceerd op 22 augustus 2022

Olympus Mobility biedt je een duurzame mobiliteitsoplossing aan die gemakkelijk, handig én betaalbaar is:

Waarom zijn er lange wachttijden voor bedrijfswagens?

Je hoeft echt niet lang te zoeken om de oorzaak van de lange leveringstermijnen van auto’s te achterhalen. Dat heeft uiteraard alles te maken met de coronacrisis.

Omdat in 2020 autodealers verplicht werden hun winkels te sluiten bereikte hun omzet een dieptepunt. Dat leidde tot een dalende vraag bij de autoproducenten waardoor ook zij hun productie verminderden.

Ook de producenten van chips en halfgeleiders die onze autocomputers doen draaien, botsten op dezelfde problemen. Zij vonden echter al snel een evenwaardig alternatief in de markt van elektronica zoals smartphones en gameconsoles. Tijdens de lockdown steeg de vraag in die niche juist, en zelfs heel aanzienlijk.

De automarkt verloor daardoor zijn prioriteit. 

  • Het tekort aan chips en halfgeleiders verstoorde de logistieke flow.
  • Leveringen aan autoproducenten lieten op zich wachten.
  • Verschillende fabrieken sloten hun deuren.

Het logische gevolg daarvan? Oplopende levertermijnen en lange wachttijden voor bedrijfswagens en gewone auto’s. De coronacrisis ontpopte zich als het ware tot een halfgeleidercrisis.

Soms zelfs levertermijnen van 2 jaar

Tot op de dag van vandaag voelen we nog steeds de gevolgen van de coronajaren.

  • De wachttijden voor bedrijfswagens variëren van zes maanden tot twee jaar, afhankelijk van het gekozen merk en model.
  • De oorlog in Oekraïne doet er nog een schepje bovenop.
  • Momenteel kampen we met onderbroken transportroutes en een tekort aan kabelbomen, belangrijke elektrotechnische onderdelen in voertuigen.

En zicht op beterschap? Die zit er niet in. Voor fleetmanagers is dit alles bijzonder nadelig: (elektrische) bedrijfswagens krijgen immers geen prioriteit. De wachttijden lopen nog verder op en de mobiliteit van je medewerkers

Is er een oplossing?

Uiteraard is er een oplossing. Het verzekeren van vlot transport begint bij het herbekijken van je huidige wagenpark. Thuiswerk is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Veel medewerkers moeten zich minder vaak van en naar het werk verplaatsen. Hun bedrijfswagen staat tegenwoordig meer stil dan dat die rijdt.

Lopen de leasingcontracten in je bedrijf bijna af? Dan is het hoog tijd om jezelf de volgende vraag te stellen: zijn al die bedrijfswagens nog wel nodig? Bestaat er een goedkoper alternatief?

In je zoektocht naar een evenwaardige optie stuit je al vlug op duurzame mobiliteit. Vreemd is dat niet, want openbaar en gedeeld vervoer beantwoorden perfect aan de mobiliteitsbehoeften van je werknemers.

In vergelijking met de kostprijs van een geleasete benzinewagen bespaar je 12.300 euro per jaar met duurzame mobiliteit.

Maar in alle eerlijkheid, de bijkomende administratieve last is aanzienlijk. Aan één onkostennota spendeer je makkelijk enkele uren. Daar willen we je bij helpen met onze Olympus-app.

Makkelijker en handiger kan echt niet. De Olympus-app voorziet jou maandelijks van één factuur, terwijl je werknemers eenvoudig hun mobiliteit regelen in één app. De administratieve vereenvoudiging bespaart je zo’n 155 euro per werknemer en neemt nog geen uur in beslag.

Lange wachttijdens voor bedrijfswagens oplossen?

Probeer duurzame mobiliteit uit in jouw organisatie!

Hier lees je er alles over de zes stappen die je neemt om je werknemers duurzaam op weg te helpen.