Wettelijk mobiliteitsbudget 2.0

De Federale regering heeft het wetsvoorstel goedgekeurd om het wettelijk mobiliteitsbudget aantrekkelijker te maken voor zowel werkgever als werknemer. Het voorstel maakt het makkelijk voor de werkgever om dit te gaan implementeren, en het biedt meer mogelijkheden voor de werknemer. Vanaf 1 januari 2022 zijn de nieuwe regels van kracht!

10 dingen die jij moet weten als werkgever over het vernieuwde mobiliteitsbudget

Zoals je misschien al had vernomen, is de nieuwe versie van het mobiliteitsbudget onderweg. Op 20 oktober 2021 werd het goedgekeurd door de Commissie Financiën van het Parlement en het zou op 1 januari 2022 in werking treden.

Dit zijn 10 dingen die jij zeker moet weten als werkgever over het vernieuwde mobiliteitsbudget:

  • Opgelegde wachttijden voor werknemers worden afgeschaft! Het is niet langer nodig om een jaar lang een bedrijfswagen te hebben voordat je kan overstappen op het mobiliteitsbudget.
  • Er is een minimum – en maximumbedrag aangesteld voor het vernieuwde mobiliteitsbudget: Het minimumbedrag is vastgesteld op 3000 euro en het maximumbedrag is vastgesteld op 16000 euro of 1/5e van het jaarsalaris van de werknemer.
  • De regering zal een Mobility Budget Calculator ter beschikking stellen. Dit is een handige tool om de TCO (Total Cost of Ownership) te berekenen, waarmee het mobiliteitsbudget op forfaitaire basis kan worden berekend.
  • De abonnementen voor het openbaar vervoer worden uitgebreid tot de gezinsleden van de werknemer.
  • De vergoedingen voor fiets- en voetgangerskilometers kunnen aan de werknemer worden betaald met zijn mobiliteitsbudget
  • Parkeergelden voor het gebruik van het openbaar vervoer (bv. parkeren bij het station om de trein te nemen) worden toegevoegd aan de lijst van toegestane uitgaven
  • Huiseigenaars kunnen voortaan de maandelijkse aflossing van rente én kapitaal op hun krediet van hun budget aftrekken.
  • De straal rond de werkplek voor het aftrekken van huisvestingskosten wordt voor alle werknemers verhoogd van 5 km tot 10 km!
  • Uitgaven voor gedeelde mobiliteitsoplossingen (Poppy, Lime, …) en autoverhuur met chauffeur (Uber, Husk, …) moeten vanaf 2026 koolstofvrij zijn
  • Fietsen en dergelijke: garage uitgaven, beschermende uitrusting voor de bestuurder en de passagiers en zichtbaarheidsuitrusting worden toegevoegd aan de lijst van toegestane uitgaven

De laatste stap in de vernieuwing van het mobiliteitsbudget is de stemming in de plenaire vergadering van het Parlement, die binnenkort zal plaatsvinden. We passen dit blogartikel uiteraard aan zodra dit het geval is. Zo ben je altijd eenvoudig op weg met Olympus Mobility!

Zo blijft u altijd eenvoudig op weg met Olympus Mobility!

Lees onze andere blogartikels