Mobility-as-a-Service in top drie bij mobiliteit binnen verloningsplan

MaaS wordt een vaste waarde bij Belgische bedrijven volgens Attentia. Ook bij particulieren vindt het zijn weg.

Maar voor een volledige doorbraak missen de verschillende stakeholders één duidelijke visie. Ontdek de inzichten van Attentia, KBC en Mobilise.

MaaS wordt een vaste waarde bij Belgische bedrijven. Als flexibel loonvoordeel doet de innovatieve mobiliteitsapp het volgens de cijfers van Attentia beter dan de tankkaart en de laadpaal.

Ook bij particulieren vindt het zijn weg: sinds 2018 maken mobiliteitsdiensten deel uit van KBC Mobile.

Maar om MaaS écht te adopteren in ons dagelijks leven heeft de Belgische markt nood aan één duidelijke visie. Dat vertelden de experts op mobiliteitsevent Mobility Talks van Olympus Mobility.

Meer dan 900.000 Mobility-as-a-Service gebruikers

Mobility Talks begon met een klapper. Koen Van De Putte, Managing Director bij Olympus Mobility, vertelde over hoe meer dan 900.000 gebruikers kiezen voor MaaS. Sinds 2015 evolueerde het mobiliteitsplatform dan ook van enkel een innovatieve ticketing app voor bedrijven naar dé Belgische MaaS-referentie voor steden, gemeenten en banken.

Het ecosysteem blijft jaar na jaar uitbreiden.

Het platform telt ondertussen 4 B2C en 12 B2B-partners die de Olympus-app aanbieden aan hun eigen klanten, waaronder Attentia. Begin 2024 kondigden de twee partijen hun kersverse partnership aan. In België bestaat er momenteel slechts één naadloze integratie tussen het Olympus mobiliteitsplatform en een HR- en Wellbeingpartner zoals Attentia.

Bert Van Molle, Sales & Marketing Manager bij Olympus Mobility, gaf vervolgens mee dat ook het mobiliteitsaanbod in de Olympus-app blijft toenemen. Vandaag vind je er meer dan 35 mobiliteitsdiensten, 9 fietsleasepartners en een eenvoudige oplossing voor het beheer van het wettelijk mobiliteitsbudget.

MaaS als succesfactor bij flexibele verloning

Bij bedrijven is MaaS in trek. Dat bewijst de samenwerking tussen Olympus Mobility en Attentia. Sinds de opstart bijna vier maanden geleden kozen al meer dan 1.600 medewerkers voor de Olympus-app via hun verloningsplan.

Guy Van Hauwermeiren, Business Development Manager bij Attentia, vertelt: “Bij klanten van Attentia maakt mobiliteit deel uit van elk verloningsplan. De toegenomen flexibiliteit, zowel op vlak van verloning als verplaatsingsgedrag, is de bron voor gelukkige medewerkers.”

Enkel het aanbieden van de bedrijfsfiets of -wagen doen beter dan MaaS. Opvallend: de wagen verloor 4% aan terrein op drie jaar tijd.

Guy Van Hauwermeiren op Mobility Talks van Olympus Mobility
Karin Van Hoecke op Mobility Talks van Olympus Mobility

Wat we leren van C2MxEi

Van MaaS binnen flexibel verlonen ging het vervolgens over MaaS binnen KBC Mobile. In 2014 begon KBC namelijk aan een digitale transformatie. Ze zoeken continu naar producten en services om hun klanten maximaal te ontzorgen zodat zij tijd en geld kunnen besparen. Eén van de eerste voorbeelden is het maken van online aankopen zonder kaartlezer.

Ondertussen gaat het aanbod verder dan enkel klanten ontzorgen bij Banking en Insurance. KBC biedt ook zaken aan zoals mobiliteitsdiensten, Goal Alert en filmtickets. Ze investeren in gemak voor hun gebruikers. Met digitale assistent Kate tillen ze hun doel nog een niveau hoger. Door hun vele inspanningen mogen ze zichzelf de beste banking app van België én de nummer drie in de wereld noemen.

Karin Van Hoecke, General Manager Digital Transformation & Data bij KBC Belgium licht toe: “We hanteren het principe van Rik Vera: Connect To Many, Engage Individuals. Met widgets, dark modes en third party services draait KBC Mobile om personalisatie.”

Het aanbieden van mobiliteitsdiensten van third parties in KBC Mobile was daarbij één van de logische stappen. Het is bovendien een naadloze aanvulling op het bestaande aanbod van KBC zelf, waaronder autolening, -verzekering en leasing. Zo genieten ook particulieren van Mobility-as-a-Service.

Deze mobiliteitsdiensten zorgen er mee voor dat mensen KBC Mobile regelmatig gebruiken en er meer tijd doorbrengen. Momenteel telt de app 16 mobiliteitsintegraties. Met succes: sinds 2019 verdubbelde het aantal transacties bij De Lijn en het gebruik van een deelfiets. Het gebruik van NMBS, Q-Park en 4411 verdrievoudigde.

Het ideale MaaS-ecosysteem laat op zich wachten

Ondanks de succesverhalen ziet Hannes Delaere, PhD Onderzoeker bij VUB Mobilise, nog geen perfect MaaS-ecosysteem in België. Onder begeleiding van prof. dr. Cathy Macharis en in opdracht van FOD Mobiliteit en Vervoer, onderzoekt hij de impact van MaaS op de maatschappij.

Hannes: “De belangrijkste factor voor het gebruik van MaaS is betrouwbare reisinformatie. Gebruikers haken snel af wanneer info te laat, foutief of niet aanwezig is. Bovendien heerst er oneenigheid in het MaaS-ecosysteem. De verscheidenheid aan visies tussen verschillende MaaS-operatoren en andere partijen maakt onderlinge samenwerking moeilijk.”

Zonder voldoende complementaire inspanningen kan MaaS zijn ambities dus niet waarmaken. Denk maar aan meer investeren in openbaar vervoer of het dekken van rurale gebieden. Hannes pleit voor meer onderzoek en een eenduidige visie, zowel bij de verschillende MaaS-operatoren als de overheid.

Koen Van De Putte en Hannes Delaere op Mobility Talks van Olympus Mobility.
Een deel van het team van Olympus Mobility op Mobility Talks

Over Mobility Talks en Olympus Mobility

Mobility Talks is een mobiliteitsevent van Olympus Mobility, in 2024 georganiseerd op 14 maart te NTGent. Experts bij Attentia, KBC en Mobilise deelden hun inzichten over Mobility-as-a-Service.

Olympus Mobility NV is gegroeid uit de Belgische spoorwegen en werd opgericht eind 2015. Aandeelhouders zijn Cambio, VAB en Mpact. Olympus biedt een ‘Mobility-as-a-Service’ platform aan dat één toegang biedt tot openbaar en gedeeld vervoer via de smartphone. Olympus Mobility maakt het beheer van mobiliteit en de bijgaande administratieve processen voor bedrijven eenvoudig.