“Beweging.net maakt ambities rond duurzame mobiliteit waar”

beweging.netVeel organisaties hebben de laatste jaren adjectieven zoals milieuvriendelijk, ecologisch en duurzaam aan hun missie toegevoegd. Maar de vertaalslag van theorie naar praktijk blijkt vaak minder evident. Niet zo bij Beweging.net, de koepelvereniging van de christelijke arbeidersbeweging. Daar gaan daden boven woorden. “De nieuwste ontwikkeling in ons duurzaamheidsbeleid is een pilootproject met Olympus Mobility”, verklapt Luc Dendooven, afdelingshoofd Financiën en Administratie. “De eerste reacties zijn alvast veelbelovend.”

Voor de 120 medewerkers van Beweging.net in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek is mobiliteit de sleutel tot een gezonde work-lifebalans. Daarom ging de organisatie in samenwerking met Belfius Auto Lease op zoek naar een oplossing die zowel voordelig was voor alle collega’s als voor de organisatie zelf. De keuze viel al snel op Mobility as a Service in de vorm van de mobiliteitsapp van Olympus Mobility.

Een vliegende start

“We waren meteen gewonnen voor het idee”, zegt Luc Dendooven. “De app combineert alle belangrijkste vervoersmiddelen voor woon-werkverkeer en is laagdrempelig. We stelden een pilootgroep van 30 medewerkers samen, gaven iedereen een beknopte introductie en sinds vorige week zijn ze met de app aan de slag. Het project zal drie maanden lopen, maar is nu al hét gespreksonderwerp in de wandelgangen. Verschillende collega’s kwamen mij zelfs al vragen om ook aan te sluiten bij de pilootgroep. We zitten duidelijk op het goede spoor.”

Stressvrij onderweg

“Waar mensen het meest tevreden over zijn, is dat de stress van en naar het werk verdwijnt. Ze hebben een afgesproken budget om uit te geven, moeten niet meer aanschuiven om vervoersbewijzen te kopen en zien snel welke aansluitingen mogelijk zijn voor hun route. Zo is de combinatie trein-deelfiets een populaire optie. Op basis van je profielgegevens weet de app wat de goedkoopste formule is bij de NMBS en voor je aankomt in het station krijg je al de code voor je deelfiets van Blue-bike, Mobit en Velo.”

Alles digitaal

“Ook voor mijn afdeling belooft dit pilootproject veel goeds. De stapels met papieren ticketjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. De administratieve opvolging zit dan ook volledig ingebouwd in de app. Als beheerder kan ik in real time het mobiliteitsgedrag van de pilootgroep volgen en op het einde van de rit valt er maar één factuur in de bus. Die zogeheten ‘paperless’ administratie is mooi meegenomen voor ons duurzaamheidsbeleid. Functionele vragen van de gebruikers blijven voorlopig uit, dus ook op dat vlak scoort deze mobiliteitsoplossing goede punten bij het management.”

“Het is een mature app, waardoor alles zichzelf uitwijst.”

Blik op de toekomst

“Vijf jaar geleden had ik nog vreemd opgekeken als iemand de term Mobility as a Service liet vallen, maar vandaag kan je er niet meer omheen. Zelfs in hun vrije tijd zijn de medewerkers uit de pilootgroep ermee bezig, want je kan ook privébudget opladen. In de toekomst zullen hun gezinsleden hier ook van kunnen profiteren en zal er een carpoolfunctie bijkomen. Er is geen weg meer terug (lacht).”