Waarom een duurzaam mobiliteitsbeleid onmisbaar is in je bedrijf: 3 voordelen

Nog aan het twijfelen over een duurzaam mobiliteitsbeleid in je bedrijf?

Het brengt naast een groenere wereld ook deze 3 voordelen met zich mee. Ontdek ze hier.

Voordeel 1: Flexibiliteit voor medewerkers

Medewerkers hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. Sinds de coronapandemie is thuiswerk sterk ingeburgerd, fietsen medewerkers vaker naar het werk en verliest de wagen voor het eerst aan terrein in ons verplaatsingsgedrag.

En dat is begrijpelijk. Flexibele mobiliteit biedt een betere work-life balance voor je medewerkers. Door thuiswerk hoeven ze niet langer de afstand te overbruggen van en naar het werk. Dat betekent meer tijd voor hun gezin of sociale activiteiten.

Daarnaast biedt een duurzaam mobiliteitsbeleid talloze alternatieve mobiliteitsoplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsfiets of carpoolen, maar ook trein- en busabonnementen.

Met een Mobility-as-a-Service platform til je die flexibiliteit naar een nog hoger niveau. Een digitaal mobiliteitsplatform bundelt meer dan 30 mobiliteitsdiensten in één app. Zowel binnen een wettelijk mobiliteitsbudget, cafetariaplan, woon-werkverkeer als dienstverplaatsingen.

Op die manier beschikken je medewerkers telkens over het meest geschikte vervoersmiddel, perfect afgestemd op hun plaats en tijdstip.

Dat betekent dat jij als HR of Fleet Manager mobiliteit op maat aanbiedt. Voor Wunderman Thompson is dit zelfs een onderscheidende factor in de war for talent!

Voordeel 2: Kostenbesparing

Jawel, een duurzaam mobiliteitsbeleid bespaart je kosten. Sterker nog: hoe langer de afstand, hoe voordeliger een duurzaam alternatief.

Op een treinrit van Kortrijk naar Antwerpen bespaar je bijvoorbeeld €52,17 per medewerker, in vergelijking met de eigen wagen. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met dure brandstof- of leasekosten, terugbetalingen van parkeersessies, kilometervergoedingen …

Ook reizen je medewerkers telkens aan het meest voordelige treintarief. Een Mobility-as-a-Service platform, zoals de Olympus-app, berekent automatisch de beste prijs op basis van het profiel, tijdstip en de locatie van je medewerker.

Bovendien recupereer je maximaal de btw op duurzame mobiliteit. Maandelijks krijg je één overzichtelijke factuur van de mobiliteitsuitgaven. Dat betekent ook tijdswinst op je administratie!

Vind meer concrete besparingen in deze mobiliteitsgids

Voordeel 3: Verhoging van productiviteit

Duurzame mobiliteit draagt bij aan een groene wereld, maar ook aan de productiviteit van je medewerkers.

Ze verliezen minder tijd in files, ervaren minder stress en starten gelukkiger aan hun dag. Gelukkige medewerkers zijn productiever.

Dat bevestigt ook Marieke Van Lysebetten, Regioverantwoordelijke Oost-Vlaanderen bij Skill BuilderS: “Ik vind het leuker om mij te verplaatsen met de fiets of de trein. Je begint op het gemak aan je dag. Wanneer ik toch de auto moet nemen en in de file sta, mis ik mijn fiets of de trein.”

Benieuwd wat medewerkers zelf zeggen over een duurzaam mobiliteitsbeleid? Bekijk deze video.

Duurzame bedrijfsmobiliteit eenvoudig beheren?